Wanneer je baby laten starten met vaste voeding?

0 reacties

Wanneer starten met vaste voeding?

Eerst en vooral: jouw baby’s hoofdvoeding blijft borstvoeding of flesmelk tot zeker de leeftijd van 2 jaar.

Starten met vaste voeding of bijvoeden kan je starten rond de leeftijd van 6 maanden.

starten met vaste voedingIn het begin is het minder belangrijk hoeveel je baby eet, het is vooral belangrijk dat ze aan het idee van kauwen en sabbelen gewoon geraken. Ze hoeven geen drie volwaardige maaltijden per dag te eten. Hun maagje is nog heel klein en de vaste voeding is BIJVOEDING, dus een paar stukjes gekookte groenten of zacht fruit is meer dan voldoende in het begin.

Er zijn drie duidelijke signalen die aangeven dat je baby klaar kan zijn om te starten met vaste voeding:

  • Mooi rechtop kunnen blijven zitten (met steun) en het hoofdje mooi recht en stil kunnen houden
  • Hun ogen, handen en mond kunnen coordineren, zodat ze naar het voedsel kunnen kijken, vastgrijpen en zelf in hun mondje steken
  • Voedsel doorslikken in plaats van het terug met de tong naar buiten te duwen

In de volksmond zeggen ze vaak dat als je baby vaak op zijn vuistje kauwt of meer wakker wordt ’s nachts dan gewoonlijk of meer melk wil drinken dan gewoonlijk, dit een teken is dat ze klaar zijn voor vaste voeding. Dit blijkt echter gewoon baby-gedrag en niet noodzakelijk een indicatie om te starten met vaste voeding.

 

Waarom wachten tot 6 maanden om te starten met vaste voeding?

  • Borstvoedingsmelk of kunstmelk geven meer dan genoeg voedingsstoffen om de eerste 6 maanden te overbruggen.
  • Alleen borstvoeding geven tot de leeftijd van 6 maanden zorgt ervoor dat je kind beter beschermd is tegen ziektes en infecties.
  • Wachten tot zes maanden geeft je baby de kans zich voldoende motorisch te ontwikkelen, zodat ze kunnen omgaan met vaste voeding. Je kind kan mooi rechtop zitten met steun en het hoofdje mooi rechtop houden. Ze kunnen hun ogen, handen en mond beter coördineren zodat ze naar het eten kunnen kijken, het vastgrijpen en zelf in hun mondje stoppen, kauwen en doorslikken.
  • De kans is groter dat als je start met de ‘patatjes’ op 6 maanden dat je baby zichzelf beter kan voeden en dat ze gezellig mee aan tafel kunnen eten en jou ook zien eten.
  • Je baby kan al beter het voedsel in haar mond verplaatsen, kauwen en doorslikken. Dit wil zeggen dat je meteen een veel grotere variëteit aan voeding kan aanbieden in plaats van de standaard pureekes. Als je kleintje het eten met de mond naar buiten duwt, zijn ze vaak nog niet klaar om te kauwen en het eten naar achteren te verplaatsen om dan door te slikken.
  • Op zes maanden zijn hun nieren en maag-darmsysteem voldoende ontwikkeld om met de vaste voeding om te kunnen.
  • Als je baby te vroeg geboren is, overleg je best met je pediater wanneer het best te starten met vaste voeding.

Waarom raden ze in Vlaanderen nog vaak aan om op 4 maanden te starten met vaste voeding?

Tijd voor een geschiedenislesje: Uit onderzoek bleek dat rond 1900 men pas met vaste voeding startte rond de leeftijd van twee à drie jaar. Alle mama’s waren thuis en konden voltijds borstvoeding geven. Borstvoeding was ook gratis en was de full package deal. Zeker voor de armere bevolking tijdens de industriële revolutie, was elke mond dat gevoed moest worden (met vaste voeding) er eentje te veel.

Vanaf de jaren 60 werd kunstvoeding🍼 geïntroduceerd, moeders begonnen te werken en borstvoeding geven werd als iets vulgairs aanzien (so 1950’s!😬) als je perfect flesvoeding kon geven. In het begin was de kunstvoeding echter nog geen waardig alternatief voor borstvoeding en bevatte het niet alle voedingsstoffen en vitamines dat het vandaag heeft.

Er werden dus vitaminetekorten vastgesteld en daarmee hebben ze toen de standaard geïntroduceerd om op 4 maanden te starten met gepureerde bijvoeding (want motorisch zijn ze dan nog niet klaar om te kauwen of om zichzelf te voeden). Dit zodat ze toch de nodige vitamines uit de bijvoeding zouden kunnen halen. Wreed he!

Gelukkig begint Kind en Gezin nu ook meer en meer aan te raden om pas te starten met vaste voeding op 6 maanden en dan ineens volgens de Baby-lead weaning methode of Rapley-methode (bye bye pureekes!). Als je ze dan toch ineens lekker met eten laat experimenteren, weet dan dat mijn slabbetjes hier perfect voor zijn👍! Ze vangen quasi al het gemorste eten op, houden de kleertjes helemaal schoon, zijn ademend, wasbaar in de wasmachine en nog eens in toffe prints ook. Dus helemaal bulletproof en spaghetti-fight🍝 waardig!

Starten met vaste voeding

Disclaimer: Voor ik hier een mummy-war ontketen, ik spreek mij niet uit over een voorkeur voor borstvoeding of flesvoeding. Ik weet dat dit een thema is dat bij veel mama’s gevoelig ligt (understatement😵). Borstvoeding is vanuit de natuur de beste optie, maar dit werkt niet altijd voor iedereen.  Iedereen moet gewoon doen waar zij zich het beste bij voelt, want happy mummy is happy baby😍!

P.S. Ontvang je graag mijn top tips om te starten met vaste voeding? Klik dan hieronder om mijnen bijbel te ontvangen!

starten met vaste voeding

 

Laat een reactie na

Alle blog reacties worden nagekeken voor publicatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Als je op oké duwt, dan vallen er echte koekjes in je schoot! Echt waar!
Dikke merci om je in te schrijvenI Met de couponcode WELKOM10 ontvang je 10% aan de kassa!
This email has been registered