Sintstress bij kinderen

0 reacties

Sintstress bij kinderen

Lang, lang, héél lang gelden, toen ik nog een kleine ukkepuk was, was er gelukkig ook een lieve oude man die in december cadeautjes bracht. Ah, de nostalgie! Ik groeide op in een klein dorpje waar er maar één Sint was (dit was vaak een vrijwilliger die ouders thuis konden laten langskomen via de Gezinsbond). Dit was dan ook de enige echte Sint, van hulpsinten hadden wij nog nooit gehoord, want ik kwam gewoon niet in contact met andere sinten.  

Maar, man, wat vond ik dat allemaal spannend! Dagen op voorhand deed ik geen oog dicht en sliep heel vaak onder mijn bed uit angst dat zwarte Piet in mijn slaapkamer zou komen en mij in de zak zou steken! En dan moest ik van mijn mama en papa ook nog eens op de schoot van Sinterklaas gaan zitten… Gelukkig maakte het vele speelgoed, het ruimschoots goed en had ik weer een jaar de tijd om van mijn trauma te bekomen!

 

Nu zijn de tijden anders, kinderen leven hoe dan ook in een wereld met heel wat meer prikkels. Gelijk waar ze komen, zien ze wel een (hulp)Sint. Je kan geen winkel binnenlopen of je komt er wel een Sint of Piet tegen. Hij komt thuis, op school, op het werk van mama, op het werk van papa, bij beide sets grootouders, bij de voetbal, bij de jeugdbeweging, op TV, in de bioscoop. De speelgoedfolders lijken elk jaar ook vroeger in de brievenbus te belanden. Je zou voor minder een beetje hyper worden! Zo vroeg mijn kleine 4-jarige stuiterbal zonet nog (voor de 20ste keer vandaag) hoeveel nachtjes het nog slapen is tot de Sint komt.

Deze extra stimulatie kan er voor zorgen, dat drukkere kinderen, nog drukker gaan doen, dat slechte slapers, nog slechter slapen en zindelijke kinderen ineens weer van spanning in bed plassen.

Tips tegen Sintstress bij kinderen:

  • Laat je kids buiten uitwaaien: door het slechte weer zitten we vaak meer stil binnen en het kan echt helpen om met de kinderen buiten iets actief te gaan doen en ze te laten ‘uitwaaien’.
  • Dreig niet: het is hoe dan ook al spannend als je dan nog de druk gaat verhogen met het dreigen dat Sinterklaas hun altijd kan zien en dat ze braaf moeten zijn of je gaat de Sint opbellen en ze zullen geen cadeautjes krijgen. Best beangstigend in de wereld van een klein kind.
  • Zorg voor structuur en een goede nachtrust: Kinderen hebben moeite met luisteren en relaxed zijn als ze oververmoeid zijn. Hou je dus aan je vaste eet- en slaaptijden.
  • Kinderen weten graag waar ze aan toe zijn: maak een aftelkalender (zodat je niet ze niet elk halfuur moet vertellen dat het nog zoveel nachtjes slapen is) en als je weet dat er een Sintbezoek aan komt op school of zo, leg dan ook uit wat er gaat gebeuren
  • Oeps! Ongelukje… Het zou zijn dat je kind door de spanning toch weer in de broek gaat plassen. Geen zorgen! Dit is vaak tijdelijk.
  • Forceer niets: De één springt op de schoot van Sint of Piet, de ander raakt al in paniek van meters afstand. Toon hier begrip voor als ouder en forceer je kind niet op schoot van de Sint of het verplicht geven van een handje aan Piet.
  • Wijk af van tradities: als je kind er van wakker ligt dat de Sint niet door de schoorsteen kan, want er staat een kachel voor of als je kind het beangstigend vindt dat Sint of Piet in huis kan komen, laat hen dan zelf kiezen waar zij vinden dat de Sint de cadeautjes mag achterlaten.
  • Beperk cadeaus: ook een mogelijke stressfactor bij kinderen. Krijgen ze wel de cadeaus die ze wouden en krijgen vriendjes er meer? Temper de verwachtingen van je kind als ze afkomen met een super lang verlanglijstje. Vraag hen een top-5 samen te stellen, zo weet je welke cadeaus ze echt willen.
  • Beperk het aantal Sintvieringen: als je kind het allemaal nogal heftig vindt, beperk het aantal Sintvieringen. Vb. Eentje thuis en één op school en laat de grootouders de sint cadeautjes mee naar jou thuis brengen.

 

Ken je eigen kind! De meeste kinderen lijken er weinig last van te hebben, al kan het wel een verklaring zijn voor het meer voorvallen van driftbuien of het plots meer aan je bed staan ’s nachts en slechter slapen.

 

Nog 16 dagen… nee hoor, ik tel niet af! Ik geniet ook hoor (vooral van de chocola die ik per ongeluk-express te veel kocht)!

 

Met warme groetjes,

 

Stefanie

x

newsletter mama hacks

Laat een reactie na

Alle blog reacties worden nagekeken voor publicatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Als je op oké duwt, dan vallen er echte koekjes in je schoot! Echt waar!
Dikke merci om je in te schrijvenI Met de couponcode WELKOM10 ontvang je 10% aan de kassa!
This email has been registered