Rapley Methode in de praktijk: tips en voedingsschema vaste voeding voor baby’s

0 reacties

Vaste voeding volgens Rapley-methode of baby lead weaning

In deel 1 van deze blogreeks las je al over de Rapley methode, de voor- en nadelen. Als jij en je koter klaar zijn om spelenderwijs en op eigen tempo de wondere wereld van de vaste voeding te verkennen, stroop dan de mouwen op (enfin, die van jou, niet van je baby 😅) – we vliegen erin met een hele hoop tips om van het Grote Rapley Experiment een klinkend succes te maken!

 

Rapley: hoe pak je het aan?

De volgende tips kunnen je helpen met de eerste stappen in Rapley-land:

 • Eet samen met je kind aan tafel. Dat is niet alleen gezellig voor alle betrokken partijen, maar zo ziet hij ook wat jij doet en zo kan hij je
 • Gebruik eten dat je kind makkelijk op kan pakken, zoals een stronkje broccoli. Laat je kind zelf de stukjes oppakken en in z’n mondje steken. Autonomie, remember?
 • Geef stukjes ter grootte van het vuistje van je baby. Je kunt het eten in schijfjes, reepjes of brokjes voorschotelen. In het begin is een bordje wellicht overbodig (zo denken de meeste baby’s er althans over!).
 • Je baby gaat er nog genoeg mee te maken krijgen in zijn of haar leven, geen nood om hem er nu al mee op te zadelen: we hebben het over keuzestress 😅 Hou het dus in het begin beperkt tot een paar verschillende voedingsmiddelen.
 • Bied geleidelijk aan meer soorten voeding aan. Varieer met kleuren, smaken en texturen.
 • Gebruik een extra grote slab met mouwen en voorkom dat je na elk eetmoment grote kuis (en was) moet houden!
 • Maak er iets leuks van en hou het speels. Daardoor gaat je kleintje nog meer uitkijken naar jullie eetmoment!

 

Hoe hou ik het veilig?

 Heb je schrik dat je kindje kan stikken als hij grotere stukken vast voedsel voorgeschoteld krijgt en zelfstandig eet? Zolang je ‘babyproof’ voeding geeft, kan je kleintje prima het voedsel kauwen zonder tanden.

Je baby zal wellicht vaker kokhalzen – dat komt meestal doordat het je sloeber wel héél erg smaakt: hij stopt dan te veel of te grote stukken voedsel in één keer in zijn mond, of stopt het lekkers te ver in zijn mondje (het is en blijft experimenteren hé!).

Dat hij hierdoor kokhalst is eigenlijk net positief: het is een teken dat zijn kokhalsreflex goed werkt. Je baby leert om het voedsel achter uit zijn keeltje naar voren te duwen om te voorkomen dat het in zijn keel schiet. De kokhalsreflex voorkomt dus juist dat je kindje stikt.

Volgende tips kunnen helpen om het helemaal veilig te houden:

 • Blijf in de buurt en hou je baby in de gaten als hij aan het eten is.
 • Zorg dat je kindje mooi rechtop zit tijdens het eten, het liefst in een kinderstoeltje. Rondkruipen met eten is wellicht ook om andere reden geen aanrader 😅
 • Vermijd harde voedingsmiddelen zoals wortelen, noten, fruit met pit of ongeschild fruit. Snijd zacht fruit zoals druiven in stukjes.
 • Licht oma, opa, de verzorgers in de crèche, de onthaalmoeder, de oppas… in en geef ze voldoende uitleg.
 • Let op allergische reacties. Door zwelling van de luchtwegen kan er dan namelijk wél verstikkingsgevaar optreden.

Voedingsschema Rapley methode

 Wat zet je nu best op het Rapley-menu?

 Groenten en fruit zijn sowieso erg geschikte voedingsmiddelen voor je baby om mee te experimenteren. De verschillende kleuren, geuren en texturen spreken gegarandeerd tot de verbeelding van je kleine fijnproever.

De volgende groenten- en fruitsoorten mag je je baby vanaf zes maanden aanbieden:

 Groenten

 Bijna alle groenten mogen op het menu, als ze goed gaar zijn tenminste.

 Aardappel

Andijvie*

Bloemkool

Broccoli

Doperwten

Snijboon

Wortel

Spinazie*

Komkommer (mag rauw)

Pompoen

Rode biet*

Tomaat (mag rauw)

*Dit zijn nitraatrijke groenten. Daarom zet je ze beter niet vaker dan twee keer per week op het menu.

 Fruit

Bijna alle fruitsoorten zijn toegelaten. Verwijder de eerste maanden wel best alle pitten en snij kleine fruitsoorten in stukjes, zoals druiven.

 Abrikoos

Perzik

Appel

Banaan

Pruim

Avocado

Mango

Meloen

Peer

Druiven

 Andere voedingsmiddelen

Graanproducten kan je het beste langzaamaan opbouwen. Begin met brood en geef een korstje om op te sabbelen (succes gegarandeerd!). Rijstwafels zijn meestal ook een hit.

 Vermijd zout, suiker en kruiden en alle producten waarin dit verwerkt is.

 

Nog een laatste tip: koop slabbetjes met lange mouwen!

 

Vermijd onnodige was en plas met een extra grote slab met mouwenZo kan je kleine kapoen naar hartenlust experimenteren zonder dat mama gefrustreerd en met een hele stapel was achterblijft. Bij Lilypoppy zouden we dat een win-win situatie noemen!

 

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het introduceren van vaste voeding en/of Rapley. Laat eens weten in de comments hoe het bij jullie verloopt!

 

Warme groetjes,

 

Stefanie

x

Top tips om te starten met bijvoeden

Laat een reactie na

Alle blog reacties worden nagekeken voor publicatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Als je op oké duwt, dan vallen er echte koekjes in je schoot! Echt waar!
Dikke merci om je in te schrijvenI Met de couponcode WELKOM10 ontvang je 10% aan de kassa!
This email has been registered