Alles wat je moet weten over de Rapley methode

0 reacties

Starten met groentenpap en fruitpap bij babies

Nog niet eens zo heel lang geleden werd baby’s voeden volgens de Rapley methode afgedaan als iets voor “geitenwollensokken”. Nochtans valt er heel wat te zeggen voor dineren à la Rapley, waarbij je de purees, prakjes en moesjes vervangt door eten uit het vuistje. Rapley is in de UK al behoorlijk mainstream en raakt stilaan ook in onze contreien meer ingeburgerd. Maar als je het hoort donderen in Keulen en vreest dat je niet mee bent met de laatste evoluties in babyland – no worries, Lilypoppy geeft graag tekst en uitleg!

 

Wat is de Rapley methode?

 De Rapley methode (naar Gill Rapley, die er een boek over schreef) wordt ook wel eens “Baby Led Weaning” (BLW) of de Kleintjes Methode (naar Stefan Kleintjes, eveneens auteur) genoemd.

 Het komt erop neer dat je je baby alles in zijn geheel (of in stukken) aanbiedt. Nope, geen gepureerde prakjes uit de Babycook of gemixte fruitpapjes voor Rapley baby’s, maar wél stukjes banaan, reepjes komkommer of stronkjes broccoli.

 Anders dan bij wat we traditioneel ingelepeld krijgen (pun intended), gaat Rapley of BLW ervan uit dat je kind zelfstandig kan leren eten.

 Je baby ontdekt met zijn eigen zintuigen wat hij onder de tand krijgt (en ja, dat kan er letterlijk één zijn 😉) en bepaalt daarbij ook helemaal zelf hoeveel hij eet. De methode speelt daarmee in op de aangeboren drang van een baby om nieuwsgierig zijn omgeving te ontdekken, om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen.

 

Wanneer kan je starten met Rapley?

 Kort gezegd: wanneer je kind klaar is voor vaste voeding. Dat is ten vroegste vanaf 6 maanden.

 Je baby kan al flink rechtop zitten, kan grijpen, dingen vastnemen en in het mondje steken en hij of zij toont interesse voor voeding.

Geen nood dus aan “open de garage” of “hier komt het vliegtuig”… het is de baby die bepaalt wat hij in zijn mondje steekt en hoeveel - en niet de mama of papa (Let it go! J). Eerst met de handjes, en daarna met een lepeltje.

De eerste 6 levensmaanden wordt uitsluitend borstvoeding of kunstvoeding gegeven. Baby’s zouden dan zelf laten zien als ze klaar zijn om vaste voeding te proberen, als ze hiertoe de kans krijgen.

 

Voordelen van de Rapley methode

 Nu de methode steeds meer gangbaar wordt, krijgen we ook beter zicht op de voordelen van Rapley:

 • Kinderen kunnen frequenter en langduriger oefenen met “leren eten” waardoor ze sneller zelfstandig kunnen eten. Prima voor hun fijne motoriek
 • Baby is baas: meer autonomie en zelfstandigheid = meer tijd om samen leuke dingen te doen!
 • Op termijn zouden Rapley baby’s betere eters worden (hallelujah!), zelf eerder kiezen voor gezond eten en minder snel overeten.
 • Je baby leert makkelijker nieuwe voedingsmiddelen eten omwille van de kleuren, texturen en smaken. Hij kan ook beter smaken van elkaar onderscheiden omdat niet alles tot een moesje vermengd is.
 • Het bevordert de spijsvertering. Je kleintje leert kauwen, waardoor er verschillende enzymen vrijkomen die de spijsvertering bevorderen. Doordat je kind in het begin niet veel voeding binnenkrijgt, kunnen maagje en darmen ook geleidelijk aan wennen aan de nieuwe voeding.
 • Rapley kids zouden minder voedingsproblemen hebben omdat eten gewoon iets aangenaam blijft - er is geen druk om nog 1 hapje te nemen voor mama, papa, opa, oma, de buurman of de poes, wat een natuurlijke eetlust toelaat.
 • Volgens Kind & Gezin is verder onderzoek nog noodzakelijk ter bevestiging, maar Rapley zou ook minder kans geven op ontwikkelen van overgewicht en obesitas.
 • Je kind kan (meestal) gewoon mee-eten wat de pot schaft en kan ook gewoon mee op restaurant (wel zo handig om dan een degelijk slabbetje met mouwen in je luiertas te steken ;-)).
 • Je leert je kind met Rapley dat eten een gezellige activiteit is – bedoeling is namelijk dat je lekker samen aan tafel gaat en samen geniet van het eten!

Zijn er ook nadelen verbonden aan Rapley?

 Elk voordeel heb z’n nadeel, jawel!

 • De kans zit er dik in dat er flink gekliederd Gelukkig hebben we daar bij Lilypoppy een waterdicht antwoord op! Tadaaaaa! Onze Slabben voor knoeikampioenen!
 • Het eten kan langer duren. Je baby ontdekt spelenderwijs het eten… en is daarbij uiteraard niet gehaast! Nu is langzaam eten eigenlijk helemaal geen slechte gewoonte: het is beter voor de spijsvertering en voorkomt overeten. En het is toch gewoon quality time samen, niet?
 • Je weet niet precies wat je kleintje binnenkrijgt. Al valt dat al bij al nog mee: even samenrapen wat er in die super-slabber beland is, en je hebt toch een idee. En door Rapley te combineren met borst- of flesvoeding, krijgt je baby sowieso voldoende voedingsstoffen binnen.
 • Eten volgens Rapley is een gezinsaangelegenheid: bedoeling is dat jullie samen gezond eten. Dat wil zeggen: vaker vers koken (afhaalchinees of frieten zijn wellicht niet zo babyproof 🙈). Eigenlijk is dat ook voor jou alleen maar goed nieuws!
 • Veel ouders vragen zich af of hun baby zich niet de hele tijd gaat verslikken of kokhalzen? Dat gaat gebeuren, maar dat hoeft niet gevaarlijk te zijn. We geven je graag meer tips daarover in deel 2 van deze blogpost.

 

Meer leren over de Rapley Methode?

 Meer info over de Rapley methode en BLW vind je op de site www.rapleyweaning.com of in de boeken van Gill Rapley en Tracey Murkett:

Baby-Led Weaning, Completely Updated and Expanded Tenth Anniversary Edition

The Baby-Led Weaning Cookbook

In het Nederland is deze manier van bijvoeden vooral gekend als de Klentjes-Methode. Daar is het vooral populair geworden door het boek van lactatiedeskundige en kinderdiëtist, Stefan Kleintjes: Eten voor de kleintjes -  voor borst- én fleskinderen

 

Er is ook een levendige Facebook groep voor Rapley ouders in Vlaanderen en Nederland.

Kriebelt het om zelf de Rapley-methode uit te proberen? Volgende week volgt deel twee van deze reeks rond bijvoeden volgens Rapley. Kan je niet wachten?Klik onderaan om alvast mijn 10 beste tips te bemachtigen!

Top tips voor Rapley-methode

Laat een reactie na

Alle blog reacties worden nagekeken voor publicatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Als je op oké duwt, dan vallen er echte koekjes in je schoot! Echt waar!
Dikke merci om je in te schrijvenI Met de couponcode WELKOM10 ontvang je 10% aan de kassa!
This email has been registered