7 tips om jouw peuter of kleuter zelfstandig te leren spelen

0 reacties

 

 

zelfstandig leren spelen van je peuter of baby

Er zat mij al een tijdje iets niet lekker met mijn jongste pateeke… Mijn Jefke kan zich niet echt alleen bezighouden😬! Door de situatie van de laatste maanden (don’t mention the C-word!), werd de confrontatie met dit probleem alleen maar groter, vooral toen de oudere zus wel terug naar school mocht en hij zijn peilen volledig op mij richtte! Pas op ik kan daar wel enorm van genieten om nog eens alleen met mijn klein ventje te zijn. Waar ik minder van geniet is het 7 OP 7 moeten entertainen😓 van mijn vierjarige en dit WEKEN AAN EEN STUK aaaaaarch!!! De tijden van even ongestoord op de WC zitten behoren weer tot het verre pre-corona tijdperk. Eens rustig neerzitten met een kop koffie, zonder dat ik als klimrek word gebruikt of wanneer ik constant vragen afgevuurd krijg aan een tempo waar Erik Van Looy jaloers op zou zijn (Wat doe je? Waarom doe je dat? Mama, hoe slapen de bomen? Is de maan van banaan gemaakt?). Misschien dat dit voor andere mama’s een walk in the park is, maar voor mij als introverte mama (een mama die haar energie vooral haalt uit het alleen zijn) is dit verdorie pittig. En ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat er de laatste tijd te vaak ‘by default’ naar schermtijd werd gegrepen om toch eens even door te kunnen werken of toch even tijd voor mezelf te hebben. Wat op zich best ok is gezien de uitzonderlijke omstandigheden (wees mild voor jezelf), maar het liep de spuigaten uit en was een echte tablet-junkie aan het opkweken.

Het was dus tijd voor verandering! Ik ging op zoek naar oplossingen om hem geleidelijk aan meer en meer zelfstandig te laten spelen en hem ook te leren dat zich vervelen ook absoluut ok is. Hier zijn mijn tips:

 

Mijn 7 tips om zelfstandig spelen te bevorderen

1. Begin klein

Als je kleintje nooit echt heeft leren alleen spelen en ze nogal graag als Velcro aan je been hangen, kan je niet verwachten dat ze plots een halfuur aan een stuk alleen gaan spelen. Pas je verwachtingen aan aan de leeftijd van je kind. Een peuter heeft maar een concentratievermogen van enkele minuten per keer (ongeveer hetzelfde als een goudvis🐟), terwijl een drie jarige al wel 10 minuutjes per keer zelfstandig zou moeten kunnen spelen. Eens ze in de kleuterklas zitten, wordt verwacht dat ze toch tussen de 15 à 30 minuten alleen kunnen spelen (anders mogen we al de kleuterjuffen afvoeren peis ik 😄). En dan nog, ook al verloopt dit prima in de klas, maar hebben ze thuis nooit echt veel alleen gespeeld, dan ga je ook klein moeten beginnen. Zeker in het geval van de mijne die een engeltjes in ’t school is en meer een bengel thuis en dan nog vooral bij de mama😈!

 2. Start met Kwali-tijd 

Met kwaliteit-tijd bedoel ik echt in het moment zijn en samen ongestoord iets leuks doen met je kleintje. Dit zonder afleidingen van smartphones, boodschappenlijstjes die je in je hoofd maakt of waarbij je nog snel probeert een waske in te steken of iets op te ruimen (guilty as charged!😑). Er echt even helemaal zijn voor hen, vollen bak undevided attention.

 Even alle aandacht geven aan je kind is zoals een auto die volgetankt is. Als je de auto telkens maar met een paar liters voltankt, dan ga je ook snel weer terug naar het benzinestation moeten gaan. Terwijl als je even de tijd neemt om hem volledig vol te tanken, kan je er wel een hele poos mee rijden. Kinderen zijn hetzelfde. Zij hebben een ‘tank’ die elke dag opnieuw dient opgevuld te worden met aandacht. Als jij de hele tijd van hot naar her rent en enkel kort met hen speelt terwijl je bovendien met je hoofd elders zit, is hun ‘benzinetank’ van aandacht nooit echt gevuld en zullen ze blijven aandacht vragen. Zorg dus dat er een balans is tussen speelmomenten samen waar de aandacht volledig bij hen is en tijd waar ze zelfstandig spelen. Als je van thuis uit werkt, werkt dit het best om bewust blokken van focustijd met kind in te plannen, waarna je daarna wat focustijd voor werk kan inplannen.

3. Blijf in de buurt

Kinderen zijn net als volwassenen, sociale wezens. Ze voelen zich het meest veilig en geborgen in de buurt van hun ouders en andere verzorgers. Als je wil beginnen om zelfstandig spel aan te moedigen, lukt dit het beste als je in de buurt blijft. Doordat jij in de buurt bent, voelen ze zich veilig en is de kans ook groter dat ze voor langere tijd zelfstandig gaan spelen. Bij thuiswerk kan je een speelhoekje inrichten in je bureauruimte of werk/ontspan/drink sloten koffie☕ (check!) in de buurt van hun speelruimte.

4. Toon het voor

Soms is het probleem niet dat ze niet alleen willen spelen, maar eerder dat ze niet weten hoe ze moeten spelen met iets dat je aangeboden hebt. Dit is waar het zo cruciaal is, dat je eerst met volle aandacht samen met hen speelt, voordat je weer je eigen ding gaat doen. Je kan op dat moment voordoen hoe je met iets speelt (vb. dat Play-Doh plasticine wel lekker ruikt maar niet om op te eten is, been there done that… 🤦). Dit wil niet zeggen dat je alles hoeft uit te leggen, speel gewoon even mee. Doe wat zij doen en toon variaties. Als jij toont hoe ze met iets kunnen spelen, zullen er minder vragen en verwarring van hun kant zijn en kunnen ze langer zelfstandig aan de slag. Extra tip👍: als je kinderen al met Duplo of Lego bouwen aan de hand van de plannetjes, spreid alle blokjes uit op een grote plateau, zodat de blokjes niet op elkaar liggen en ze een goed overzicht hebben. Vroeger deed ik ze gewoon in een klein potje en wat het alle vijf minuten: ‘mamaaaaa, kom eens helpen, ik vind dat blokje niet!!!!’😯.

5. Maak verwachtingen duidelijk

 Deze tip gaat samen met de voorgaande tip van het voortonen. Voortonen hoe je met iets speelt en hier duidelijke verwachtingen aan koppelen, geeft minder verwarring of ongewenst gedrag. Je mag je verwachtingen duidelijk aangeven. Vb ‘ Ik kom terug met jou spelen nadat ik de vaatwasser heb leeggemaakt’ of ‘jij mag nu 10 minuten met je blokken spelen en daarna kom ik kijken wat je ermee hebt gebouwd’ of ‘Jij gaat nu stilletjes spelen tot ik klaar ben met bellen en dan kom ik terug bij jou’ of ‘Je mag met de watertafel spelen, maar zorg dat er geen water voorbij de mat ligt’. Zorg er wel voor dat je ook nakomt wat je hebt afgesproken. Zet desnoods een keukenwekkertje⏰ (echt waar lifesaver!) zodat ze weten dat ze je niet mogen storen voordat het wekkertje afgaat. Verwachtingen en afspraken duidelijk maken, gaat nog niet voor baby’s en peuters, maar vanaf de kleuterklas is dit wel belangrijk dat ze dit kunnen naleven.

6. Biedt veilig en prikkelend spel aan

Zorg ervoor dat het speelgoed dat je aanbiedt, aangepast is aan hun leeftijd en waar ze veilig alleen mee kunnen spelen. Kijk uit bij de kleintjes dat er geen spullen in de buurt zijn die verstikkingsgevaar inhouden of waar ze zich kunnen aan verwonden.

Als je wil dat ze ergens een tijdje zoet mee zijn, biedt dan speelgoed aan met open einde speelgoedeen open einde. Hiermee wil ik zeggen, speelgoed waar ze op verschillende manieren mee kunnen spelen of die fantasiespel aanmoedigen zoals poppen, auto’s, blokken, tekenen, … Een puzzel daarentegen is wel fijn, maar eens hij af is, is hij af. Ook een manier om hen geïnteresseerd te houden in hun speelgoed, is hun speelgoed roteren. Zet niet al het beschikbare speelgoed op een voor hen bereikbare plaats. Ze weten dan vaak niet wat eerst gekozen en ze verliezen snel interesse. Daarentegen als je elke week ander speelgoed in hun speelhoek zet en het ‘oude’ speelgoed voor een paar weken wegzet, houdt dit de boel veel interessanter voor hen. Op die manier zijn ze ook veel langer zoet en hoef je ook niet vaak nieuw speelgoed te kopen.

7. Zelfstandig eten

Geef ze ook wat meer vrijheid bij het eetmoment en laat ze maar zoveel mogelijk zelfstandig eten (of kliederen, is maar hoe je het bekijkt😜). Kinderen hebben twee emmers die dagelijks gevuld dienen te worden. Je hebt de aandachts-emmer of tank zoals in het voorbeeld met de auto hierboven en je hebt de emmer van het eigen beslissingsrecht. Kinderen hebben aandacht nodig maar ook een drang om zelf dingen te mogen beslissen en autonoom te zijn (hallo, koppigheidsfase waar dit serieus de kop opsteekt😠). Jij toont bij het eten voor hoe je eet en automatisch proberen ze jou te kopiëren. Ze mogen echter zelf beslissen wat ze in hun mond steken. Meer info over kinderen zelfstandig laten eten en de voordelen hiervan kan je in mijn ander blogartikel over de Rapley-methode lezen. Heb je geen zin in al het geklieder dat hierbij komt kijken, weet dan dat mijn Lilypoppy-slabben hier onmisbaar zijn en mijn snoetenpoetsers zijn ideaal om daarna de pollekes en snoetjes mee af te wassen.

Conclusie

Nadat ik een paar weken geëxperimenteerd heb met Jef en in mindere mate met Lily, moet ik zeggen dat er wel één en ander verandert is in onze menage. Het lijkt echt wel te werken! Het is voor mij ook een les in het vertragen geweest en bewust tijd schenken aan mijn kids. Als ik er elke dag voor zorg dat zijn aandacht-tank van zijnen innerlijke voiture goed gevuld is, eist hij ook minder mijn aandacht op de hele dag door! Ik geef nu duidelijk aan hoe lang ik verwacht dat ze alleen spelen met een wekkertje (want anders was het de hele tijd: ‘mamaaaaaaaaaaaa, hoe lang is het nog?’). Het speelgoed dat op hun kamer ligt, probeer ik regelmatig te roteren en het is ongelofelijk hoe enthousiast ze dan zijn, ’t is gelijk dat ze helemaal iets nieuws krijgen! Ook over schermtijd💻 is er nu een duidelijke planning 📆 en dit geeft rust en vermijd discussies (aanrader!). Vroeger als ze zich verveelden was het voor hen een reflex om dan maar TV of tablet te kijken. Ze wisten echt niet goed wat ze met die emotie moesten doen. Als ze zich nu vervelen weten ze dat ze niet zomaar automatisch om de tablet of TV moeten komen bedelen. Na wat lummelen krijgen ze dan toch een idee en zijn ze ook weer creatiever in hun spel en doen ze spontaan weer veel meer fantasiespel samen. Geloof me, de eerste dagen was dit een beetje een aanpassing voor hen en werd er al eens geneut. We hielden echter voet bij stuk en nu weten ze duidelijk wanneer het wel mag en wanneer niet.

 

Wat zijn de dingen waar jij mee worstelt in de combinatie van thuiswerk/schooljuf/mama/vrouw/hobby’s/… ? Of wat zijn jouw lifesaver-hacks geweest in deze tijden?

 

Hier is de peace mostly restored 🕊! Over en uit (lees: ik ga een taske koffie drinken!)!

P.S. Random fact about me: ik had deze periode nooit overleeft zonder mijn date elke avond met Mr Ben en Mr Jerry :)

Laat een reactie na

Alle blog reacties worden nagekeken voor publicatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Als je op oké duwt, dan vallen er echte koekjes in je schoot! Echt waar!
Dikke merci om je in te schrijvenI Met de couponcode WELKOM10 ontvang je 10% aan de kassa!
This email has been registered