60 Activiteiten om de band met je kind te versterken

0 reacties

 

60 activiteiten om de band met je kind te versterken

 

Met onze drukke agenda’s van tegenwoordig (hello overwhelm!), is het meer dan ooit belangrijk dat we ook dingen met de kids doen die de band tussen jou en je kind versterkt.

Het creëren van een nauwe hechting tussen ouders en jonge kinderen is zo belangrijk voor jonge kinderen! En ik geef het toe, het is echt één van mijn stokpaardjes! Net omdat ik kinderen heb, die van nature niet vaak vertellen wat er in dat hoofdje rondspookt, is het ontzettend belangrijk voor mij om deze momenten bewust in te bouwen. Bij Lily is het zelf zo erg dat ik meer via haar vriendinnetjes te weten kom van wat er speelt dan van haar… Miss Independence all the way! 😂

Kleine activiteiten doorheen je dag, week of maand kunnen echt een verschil maken en ervoor zorgen dat de band met je kinderen hechter wordt en dit dragen ze mee verder in hun volwassen leven.

 

Waarom is die hechte band nu zo belangrijk?

 • Veiligheid: een sterke band met je kinderen creëren is belangrijk want het geeft hun een gevoel van veiligheid en geborgenheid binnen het gezin
 • Zelfwaarde: samen bewust tijd doorbrengen met je kinderen, geeft hen het gevoel dat ze meetellen en belangrijk zijn voor jou en verhoogt hun gevoel van zelfwaarde.
 • Zelfvertrouwen: een sterke band met je kids kan ervoor zorgen dat hun zelfvertrouwen vergroot, want ze voelen zich veilig en geapprecieerd binnen het gezin
 • Gelukkig: een hecht gezin zorgt voor gelukkige kinderen. Je kinderen zijn blij om tijd met jou door te brengen. Gefocuste tijd laat hen voelen dat ze gerespecteerd worden en dat hun mening meetelt.

  Dit geluk sijpelt ook verder door in het leven van je kind. Want ze bouwen zelf ook meer positieve relaties op met leeftijdsgenoten en volwassenen in de toekomst.

  Als mama geeft het ook een positief gevoel om een hechtere band met je kinderen te hebben en hen te zien opgroeien tot gelukkige en evenwichtige mensen en dan te weten dat jij dit mee gecreëerd hebt.


  Hoe kun je nu die band versterken?

  Aan de hechting met je kind werken doe je niet enkel op vakantie of tijdens de ‘quality time’ hier en daar in het weekend. Dit kan echt op eender welk moment doorheen de dag, of onderweg ergens naartoe met de tips hieronder:

  • Creëer opportuniteiten om samen tijd door te brengen. Wacht niet tot deze momenten naar jou komen, maar creëer ze zelf en plan deze familieactiviteiten ook in.
  • Get unplugged! Ik weet het, het is lastig, maar bij family time wil je echt gefocust zijn op je gezin en geen last hebben van scattered attention door de zoveelste Instagram notification. Ook voor je kids kan een schermtijd-ban deugd doen. Ze zullen hun hoogstwaarschijnlijk eerst vervelen, maar dit is net een opportuniteit om bij hen de creativiteit te laten borrelen en wie weet wordt jij ook meegesleurd in hun zelf uitgevonden activiteiten.
  • Maak van activiteiten tradities: bijvoorbeeld gezelschapspelletjes spelen op zondagmiddag of hun lievelingseten op een vaste dag in de week serveren. Deze activiteiten veranderen dan in tradities die zorgen voor herinneringen die ze koesteren voor de rest van hun leven.

  Deze familie activiteiten hoeven niet veel energie te kosten. Het kan zo simpel zijn als een dikke knuffel voor het slapengaan tot een uitstapje naar Plopsaland. 

  Hier is een handige lijst met gemakkelijke activiteiten die de band met je kinderen versterken. Vergeet onderaan niet om de PDF te downloaden, super handig om op de koelkast of prikbord te hangen als inspiratie.

  Chocolade koekjes bakken met de kids60 activiteiten om de band met je kind te versterken

  Familie-tijd activiteiten die de band met je kind versterken

  1.  Lees samen een verhaal voor het slapengaan. Voor Jef en Lily zijn de   verhalen van Julia Donaldson, de schrijfster van de Gruffalo al heel   lang een favoriet. Ze gaan ook zonder drama gaan slapen als ik ze   voorlees voor het slapengaan en het is ongelofelijk goed voor hun   taalontwikkeling bovendien!
  2.  Plan een gezelschapspelletjes-middag in: hier is Carcasonne Junior   (vanaf 4 jaar) een toppertje en ook nog leuk als volwassene om mee   te spelen!
  3.  Ga voor een wandelingetje in de buurt: fijn om even het bloed te   laten stromen, hopelijk wat vitamine D te absorberen en om even bij   te praten. Kleintjes kunnen mee op de loopfiets of step.
  4.  Vraag hen hoe het op school was: tot voor kort ging de conversatie   meestal zo: Ik: ‘Wat heb je gedaan op school vandaag Jef?’. Waarbij   Jef zijn standaardantwoord steeds was: ‘Ik weet het niet meer…’.😑   Tot ik via de blog van Kelly Deriemaeker van Tales from the Crib de   truc met de magische dobbelsteen Iedereen gooit om de beurt met   de dobbelsteen. Per gegooid oog mag de persoon die gegooid heeft   iets vertellen wat we nog niet wisten over hun dag, iets dat ze gezien   hebben, iets dat ze deden, dat ze hoorden, … Ik leer meer over mijn   kotertjes dan ooit en zij leren ook dingen bij over mij en de papa. Het   leert mij bovendien ook om mijn kwetsbaarheid naar mijn kinderen te   tonen en ook toe te geven als er iets minder leuks was die dag.
  5.  Bak samen iets lekkers bijvoorbeeld mijn geweldige chocolate chip   cookies of chocopasta. Receptjes kan je hier Chocoholic all the way!   😄
  6.  Zing samen kei-hard mee met liedjes in de auto! Laat alle remmen los   (wel niet die van je auto)!
  7.  Vertel ze 10 keer op een dag dat je ze graag ziet 😍
  8.  Plan een één op één uitje met één van je kids. Bij mij genieten ze zo   ontzettend van deze momenten. Al is het maar samen met Jefke naar   de supermarkt of met Lily eens samen gaan ontbijten ergens.
  9.  Speel buiten tikkertje, bij ons eindigt dit gegarandeerd in een   kietelsessie rollend over het gras
  10.  Kijk samen naar een familiefilm. De laatste film die we samen keken   was een animatiefilm ‘Sing!’. Leuke aanrader voor het hele gezin.
  11.  Samen naar de sterren of wolken kijken in de achtertuin
  12.  Eet samen aan tafel en vertel over jullie dag: klinkt evident, maar is   blijkbaar steeds minder het geval. Bij ons is er bovendien een GSM-   ban tijdens het eten.
  13.  Ga samen zwemmen of ijs/rolschaatsen
  14.  Leer samen meer over je kids zijn interesses: ik ben net (gelukkig)   doorheen een fase waarbij mijn beide kinderen geobsedeerd waren   door vulkanen. We haalden samen boeken in de bib hierover, keken   naar YouTube filmpjes en leerden allemaal feiten over vulkanen.
  15.  Laat je kinderen helpen bij simpele gerechten koken: Lily bakt   eigenhandig een roereitje en is hier super fier op😄 en het smaakt   haar dubbel zo goed. Mijn Lilypoppy slabbetjes zijn ook ideaal als   kookschortje voor je peuter/kleuter of bij knutselactiviteiten!
  16.  Maak samen een fietstochtje met het gezin en de pannenkoek   achteraf hoort er natuurlijk ook bij
  17.  Plan een picknick, zelf in de achtertuin vinden ze al helemaal   geweldig!
  18.  Laat ze meehelpen om dingen te planten in de tuin. Plantjes zoals Rucola of Spinazie zijn heel dankbaar, want de zaadjes kiemen snel en de kinderen zien snel resultaat.
  19.  Moedig je kinderen aan bij hun hobbies
  20.  Laat je kinderen helpen om een weekmenu te maken en de   bijhorende boodschappenlijst
  21.  Maak een familie uitstap naar speeltuin/zee/zoo/pretpark/…
  22.  Kleur samen in kleurboeken: heel zen en zijn ze onwaarschijnlijk lang mee zoet. Dit is Lily’s favoriet.
  23.  Ga kamperen/glamping: ik deed dit twee jaar geleden met mijn kids en een vriendin en haar twee kids in een grote tipi tent en mijn kids spreken er nog vaak over. Ze vonden dit echt de max!
  24.  Kijk samen naar familiefoto’s of filmpjes
  25.  Vertel verhalen van toen jij klein was
  26.  Leer samen iets nieuws
  27.  Ga samen naar de bib
  28.  Plan samen de vakantie
  29.  Ga eens voorlezen in de klas van je kind: ze zijn zo fier als een gieter!
  30.  Bouw samen een Lego-set (als je alle stukjes vindt…)😉
  31.  Bouw samen een kamp
  32.  Ga samen in het bos wandelen
  33.  Ga samen fruit plukken in een pluktuin
  34.  Vertel elkaar mopjes
  35.  Verras je kind met een onverwachts uitje
  36.  Versier samen een taart of cakejes
  37.  Ga samen uit eten in een kindvriendelijk restaurant
  38.  Steek een geheim briefje in hun brooddoos
  39.  Ga samen schelpen zoeken op het strand
  40.  Laat je kinderen mee het huis versieren voor kerstmis, Pasen en  verjaardagen
  41.  Hou een waterballonnen gevecht
  42.  Luister en antwoord als je kind je iets wil vertellen
  43.  Ga samen naar een museum
  44.  Ga samen naar een optreden
  45.  Bouw samen een groot zandkasteel
  46.  Kies samen een nieuw huisdier
  47.  Geef je kids een dikke knuffel en nog één en dan nog ééntje   erbovenop
  48.  Hou knuffelsessies bij hen in bed 😍
  49.  Plant samen een boom
  50.  Ga samen op uitstap met de trein
  51.  Samen bellen blazen
  52.  Samen verhalen verzinnen
  53.  Samen dansen in huis met de meeste gekke moves eerst
  54.  Laat ze meehelpen met poetsen😬
  55.  Spaar samen in een spaarvarken voor een familie-uitje
  56.  Vraag je kinderen wat ze willen worden als ze groot zijn. Lily is nog in   tweestrijd tussen dierenarts en zeemeermin worden. Bij Jef staat het   al vast, die wordt de nieuwe spiderman.😳
  57.  Stook samen een vuurtje in een vuurkorf of vuurschaal en rooster   marshmallows
  58.  Maak krijtkunstwerken op de oprit
  59.  Hou een zelfgemaakte pizza party of chocoladefondue
  60.  Maak samen Looms/Macramé of Scoubidou armbandjes

     Et voila, ik denk dat je hier al wat inspiratie mee kan opdoen. Zoals je ziet hoeven veel van deze activiteiten niet lang te duren en zijn ze ook éénvoudig. Ze kunnen echter echt een verschil maken als je ze inbouwt in je dag, week en maand, om zo de band met je gastjes te versterken.

    Hebben jullie nog tips om het lijstje aan te vullen? Laat het me zeker weten via de reacties!

    60 hectings activiteiten met je kids

    Laat een reactie na

    Alle blog reacties worden nagekeken voor publicatie
    Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Als je op oké duwt, dan vallen er echte koekjes in je schoot! Echt waar!
    Dikke merci om je in te schrijvenI Met de couponcode WELKOM10 ontvang je 10% aan de kassa!
    This email has been registered