Lilypoppy nieuws en weetjes om jouw leven te vergemakkelijken!

BLOGPOST 2: Rapley Methode in de praktijk: tips en voedingsschema vaste voeding voor baby’s

In deel 1 van deze blogreeks las je al over de Rapley methode, de voor- en nadelen. Als jij en je koter klaar zijn om spelenderwijs en op eigen tempo de wondere wereld van de vaste voeding te verkennen, stroop dan de mouwen op (enfin, die van jou, niet van je baby 😅) – we vliegen erin met een hele hoop tips om van het Grote Rapley Experiment een klinkend succes te maken!

 

Rapley: hoe pak je het aan?

De volgende tips kunnen je helpen met de eerste stappen in Rapley-land:

 • Eet samen met je kind aan tafel. Dat is niet alleen gezellig voor alle betrokken partijen, maar zo ziet hij ook wat jij doet en zo kan hij je
 • Gebruik eten dat je kind makkelijk op kan pakken, zoals een stronkje broccoli. Laat je kind zelf de stukjes oppakken en in z’n mondje steken. Autonomie, remember?
 • Geef stukjes ter grootte van het vuistje van je baby. Je kunt het eten in schijfjes, reepjes of brokjes voorschotelen. In het begin is een bordje wellicht overbodig (zo denken de meeste baby’s er althans over!).
 • Je baby gaat er nog genoeg mee te maken krijgen in zijn of haar leven, geen nood om hem er nu al mee op te zadelen: we hebben het over keuzestress 😅 Hou het dus in het begin beperkt tot een paar verschillende voedingsmiddelen.
 • Bied geleidelijk aan meer soorten voeding aan. Varieer met kleuren, smaken en texturen.
 • Gebruik een extra grote slab met mouwen en voorkom dat je na elk eetmoment grote kuis (en was) moet houden!
 • Maak er iets leuks van en hou het speels. Daardoor gaat je kleintje nog meer uitkijken naar jullie eetmoment!

 

Hoe hou ik het veilig?

 Heb je schrik dat je kindje kan stikken als hij grotere stukken vast voedsel voorgeschoteld krijgt en zelfstandig eet? Zolang je ‘babyproof’ voeding geeft, kan je kleintje prima het voedsel kauwen zonder tanden.

Je baby zal wellicht vaker kokhalzen – dat komt meestal doordat het je sloeber wel héél erg smaakt: hij stopt dan te veel of te grote stukken voedsel in één keer in zijn mond, of stopt het lekkers te ver in zijn mondje (het is en blijft experimenteren hé!).

Dat hij hierdoor kokhalst is eigenlijk net positief: het is een teken dat zijn kokhalsreflex goed werkt. Je baby leert om het voedsel achter uit zijn keeltje naar voren te duwen om te voorkomen dat het in zijn keel schiet. De kokhalsreflex voorkomt dus juist dat je kindje stikt.

Volgende tips kunnen helpen om het helemaal veilig te houden:

 • Blijf in de buurt en hou je baby in de gaten als hij aan het eten is.
 • Zorg dat je kindje mooi rechtop zit tijdens het eten, het liefst in een kinderstoeltje. Rondkruipen met eten is wellicht ook om andere reden geen aanrader 😅
 • Vermijd harde voedingsmiddelen zoals wortelen, noten, fruit met pit of ongeschild fruit. Snijd zacht fruit zoals druiven in stukjes.
 • Licht oma, opa, de verzorgers in de crèche, de onthaalmoeder, de oppas… in en geef ze voldoende uitleg.
 • Let op allergische reacties. Door zwelling van de luchtwegen kan er dan namelijk wél verstikkingsgevaar optreden.

Voedingsschema Rapley methode

 Wat zet je nu best op het Rapley-menu?

 Groenten en fruit zijn sowieso erg geschikte voedingsmiddelen voor je baby om mee te experimenteren. De verschillende kleuren, geuren en texturen spreken gegarandeerd tot de verbeelding van je kleine fijnproever.

De volgende groenten- en fruitsoorten mag je je baby vanaf zes maanden aanbieden:

 Groenten

 Bijna alle groenten mogen op het menu, als ze goed gaar zijn tenminste.

 Aardappel

Andijvie*

Bloemkool

Broccoli

Doperwten

Snijboon

Wortel

Spinazie*

Komkommer (mag rauw)

Pompoen

Rode biet*

Tomaat (mag rauw)

*Dit zijn nitraatrijke groenten. Daarom zet je ze beter niet vaker dan twee keer per week op het menu.

 Fruit

Bijna alle fruitsoorten zijn toegelaten. Verwijder de eerste maanden wel best alle pitten en snij kleine fruitsoorten in stukjes, zoals druiven.

 Abrikoos

Perzik

Appel

Banaan

Pruim

Avocado

Mango

Meloen

Peer

Druiven

 Andere voedingsmiddelen

Graanproducten kan je het beste langzaamaan opbouwen. Begin met brood en geef een korstje om op te sabbelen (succes gegarandeerd!). Rijstwafels zijn meestal ook een hit.

 Vermijd zout, suiker en kruiden en alle producten waarin dit verwerkt is.

 

Nog een laatste tip: koop slabbetjes met lange mouwen!

 

Vermijd onnodige was en plas met een extra grote slab met mouwenZo kan je kleine kapoen naar hartenlust experimenteren zonder dat mama gefrustreerd en met een hele stapel was achterblijft. Bij Lilypoppy zouden we dat een win-win situatie noemen!

 

 We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het introduceren van vaste voeding en/of Rapley. Laat eens weten in de comments hoe het bij jullie verloopt!

 

 

Stefanie Cailliau
Lees verder

BLOGPOST 1: Alles wat je moet weten over de Rapley methode

Rapley methode

Nog niet eens zo heel lang geleden werd baby’s voeden volgens de Rapley methode afgedaan als iets voor “geitenwollensokken”. Nochtans valt er heel wat te zeggen voor dineren à la Rapley, waarbij je de purees, prakjes en moesjes vervangt door eten uit het vuistje. Rapley is in de UK al behoorlijk mainstream en raakt stilaan ook in onze contreien meer ingeburgerd. Maar als je het hoort donderen in Keulen en vreest dat je niet mee bent met de laatste evoluties in babyland – no worries, Lilypoppy geeft graag tekst en uitleg!

 

Wat is de Rapley methode?

 De Rapley methode (naar Gill Rapley, die er een boek over schreef) wordt ook wel eens “Baby Led Weaning” (BLW) of de Kleintjes Methode (naar Stefan Kleintjes, eveneens auteur) genoemd.

 Het komt erop neer dat je je baby alles in zijn geheel (of in stukken) aanbiedt. Nope, geen gepureerde prakjes uit de Babycook of gemixte fruitpapjes voor Rapley baby’s, maar wél stukjes banaan, reepjes komkommer of stronkjes broccoli.

 Anders dan bij wat we traditioneel ingelepeld krijgen (pun intended), gaat Rapley of BLW ervan uit dat je kind zelfstandig kan leren eten.

 Je baby ontdekt met zijn eigen zintuigen wat hij onder de tand krijgt (en ja, dat kan er letterlijk één zijn 😉) en bepaalt daarbij ook helemaal zelf hoeveel hij eet. De methode speelt daarmee in op de aangeboren drang van een baby om nieuwsgierig zijn omgeving te ontdekken, om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen.

 

Wanneer kan je starten met Rapley?

 Kort gezegd: wanneer je kind klaar is voor vaste voeding. Dat is ten vroegste vanaf 6 maanden.

 Je baby kan al flink rechtop zitten, kan grijpen, dingen vastnemen en in het mondje steken en hij of zij toont interesse voor voeding.

Geen nood dus aan “open de garage” of “hier komt het vliegtuig”… het is de baby die bepaalt wat hij in zijn mondje steekt en hoeveel - en niet de mama of papa (Let it go! J). Eerst met de handjes, en daarna met een lepeltje.

De eerste 6 levensmaanden wordt uitsluitend borstvoeding of kunstvoeding gegeven. Baby’s zouden dan zelf laten zien als ze klaar zijn om vaste voeding te proberen, als ze hiertoe de kans krijgen.

 

Voordelen van de Rapley methode

 Nu de methode steeds meer gangbaar wordt, krijgen we ook beter zicht op de voordelen van Rapley:

 • Kinderen kunnen frequenter en langduriger oefenen met “leren eten” waardoor ze sneller zelfstandig kunnen eten. Prima voor hun fijne motoriek
 • Baby is baas: meer autonomie en zelfstandigheid = meer tijd om samen leuke dingen te doen!
 • Op termijn zouden Rapley baby’s betere eters worden (hallelujah!), zelf eerder kiezen voor gezond eten en minder snel overeten.
 • Je baby leert makkelijker nieuwe voedingsmiddelen eten omwille van de kleuren, texturen en smaken. Hij kan ook beter smaken van elkaar onderscheiden omdat niet alles tot een moesje vermengd is.
 • Het bevordert de spijsvertering. Je kleintje leert kauwen, waardoor er verschillende enzymen vrijkomen die de spijsvertering bevorderen. Doordat je kind in het begin niet veel voeding binnenkrijgt, kunnen maagje en darmen ook geleidelijk aan wennen aan de nieuwe voeding.
 • Rapley kids zouden minder voedingsproblemen hebben omdat eten gewoon iets aangenaam blijft - er is geen druk om nog 1 hapje te nemen voor mama, papa, opa, oma, de buurman of de poes, wat een natuurlijke eetlust toelaat.
 • Volgens Kind & Gezin is verder onderzoek nog noodzakelijk ter bevestiging, maar Rapley zou ook minder kans geven op ontwikkelen van overgewicht en obesitas.
 • Je kind kan (meestal) gewoon mee-eten wat de pot schaft en kan ook gewoon mee op restaurant (wel zo handig om dan een degelijk slabbetje met mouwen in je luiertas te steken ;-)).
 • Je leert je kind met Rapley dat eten een gezellige activiteit is – bedoeling is namelijk dat je lekker samen aan tafel gaat en samen geniet van het eten!

Zijn er ook nadelen verbonden aan Rapley?

 Elk voordeel heb z’n nadeel, jawel!

 • De kans zit er dik in dat er flink gekliederd Gelukkig hebben we daar bij Lilypoppy een waterdicht antwoord op! Tadaaaaa! Onze Slabben voor knoeikampioenen!
 • Het eten kan langer duren. Je baby ontdekt spelenderwijs het eten… en is daarbij uiteraard niet gehaast! Nu is langzaam eten eigenlijk helemaal geen slechte gewoonte: het is beter voor de spijsvertering en voorkomt overeten. En het is toch gewoon quality time samen, niet?
 • Je weet niet precies wat je kleintje binnenkrijgt. Al valt dat al bij al nog mee: even samenrapen wat er in die super-slabber beland is, en je hebt toch een idee. En door Rapley te combineren met borst- of flesvoeding, krijgt je baby sowieso voldoende voedingsstoffen binnen.
 • Eten volgens Rapley is een gezinsaangelegenheid: bedoeling is dat jullie samen gezond eten. Dat wil zeggen: vaker vers koken (afhaalchinees of frieten zijn wellicht niet zo babyproof 🙈). Eigenlijk is dat ook voor jou alleen maar goed nieuws!
 • Veel ouders vragen zich af of hun baby zich niet de hele tijd gaat verslikken of kokhalzen? Dat gaat gebeuren, maar dat hoeft niet gevaarlijk te zijn. We geven je graag meer tips daarover in deel 2 van deze blogpost.

 

Meer leren over de Rapley Methode?

 Meer info over de Rapley methode en BLW vind je op de site www.rapleyweaning.com of in de boeken van Gill Rapley en Tracey Murkett:

Baby-Led Weaning, Completely Updated and Expanded Tenth Anniversary Edition

The Baby-Led Weaning Cookbook

In het Nederland is deze manier van bijvoeden vooral gekend als de Klentjes-Methode. Daar is het vooral populair geworden door het boek van lactatiedeskundige en kinderdiëtist, Stefan Kleintjes: Eten voor de kleintjes -  voor borst- én fleskinderen

 

Er is ook een levendige Facebook groep voor Rapley ouders in Vlaanderen en Nederland.

Kriebelt het om zelf de Rapley methode uit te proberen? Ontdek in deel 2 van deze blogpost hoe je er in de praktijk mee aan de slag kan!

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Stefanie Cailliau
Lees verder
Left Verder winkelen
Uw bestelling

Er bevinden zich geen items in uw winkelwagentje